Prodej nových domů ve Spojených státech zaznamenal v dubnu nejvýraznější měsíční propad za více než deset let, protože nárůst úrokových sazeb u hypoték ochladil čilý trh s bydlením. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva obchodu.

Prodej nových domů klesl o 11,8 procenta na ročně přepočtených 1,093 milionu z rekordních 1,239 milionu v předchozím měsíci. Propad byl mnohem výraznější, než očekávali analytici, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali se snížením na 1,2 milionu domů.

Nejprudší pokles prodeje nových domů od ledna 1994 by mohl signalizovat konec expanze trhu s bydlením, za kterou stály nejnižší úrokové sazby u hypoték od začátku šedesátých let. Počet žádostí o hypotéku se podle Asociace hypotéčních bankéřů minulý týden po třetí za sebou snížil.

Úrokové sazby u hypoték v posledních týdnech stoupaly, protože důkazy hospodářského růstu a oživení na trhu práce posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) brzy zvýší krátkodobé úrokové sazby ze současného jednoho procenta. To představuje jejich nejnižší úroveň od roku 1958, připomíná agentura Reuters.

Prodej starších domů se v dubnu v USA podle úterní Národní sdružení realitních kanceláří zprávy zvýšil na 6,64 milionu z 6,48 milionu v předchozím měsíci, ačkoliv analytici počítali s jeho poklesem na 6,45 milionu. -čtk-