Průmyslovou zónu v Rumburku na Děčínsku obsadí první investor, místní firma Jokey. Němečtí vlastníci společnosti nyní s městem podepsali kupní smlouvu na tři hektary. Firma začne v polovině roku stavět výrobnu plastových obalů. Práci v ní během tří let najde 150 lidí. "S dalšími investory bychom smlouvy mohli podepsat do prosince," řekl rumburský místostarosta Darek Šváb.

Po třech letech je firmy Jokey ve Šluknovském výběžku prvním novým investorem. Patří mezi dominantní evropské výrobce koupelnového nábytku z plastů a dřeva. Investice společnosti do rumburské výrobny převýší 400 milionů korun. Jokey proto podal žádost o pobídku na ministerstvo průmyslu a obchodu.

O stavbu továren v zóně má podle Švába zájem dalších šest firem. Pokud se firmy v Rumburku usadí, bude průmyslová zóna za 80 milionů korun téměř obsazená, uvedl Šváb. Všichni zájemci jsou ze zahraničí, proto požadují investiční pobídky od vládní agentury CzechInvest. U Rumburku by měly vyrůst menší továrny zaměřené na drobnou průmyslovou výrobu.

Projekt průmyslové zóny vznikl v roce 2000. Radní tehdy tvrdili, že v ní první pracovní místa vzniknou již o rok později. Zóna ale byla dokončena teprve loni na podzim. Náklady na její přípravu radnice vyčíslila na 77 milionů korun. Zhruba 30 milionů korun dostal Rumburk od státu, na financování se podílely také distribuční společnosti Severočeská plynárenská, Severočeská energetika a Severočeská vodárenská společnost.

Zaplněná průmyslová zóna by měla přispět ke snížení šestnáctiprocentní nezaměstnanosti na Děčínsku. V okolí samotného Rumburku práci hledá práci 4500 lidí. Celkem by mělo v průmyslové oblasti získat práci 1500 lidí do pěti let.

Rumburk má zhruba 11.000 obyvatel. V minulosti tam stovky lidí zaměstnávaly například někdejší podniky Bytex, Rukov, Rybena a Desta. Dnes počty jejich zaměstnanců nepřevyšují několik desítek. -čtk-