Poslanecká sněmovna rozhodla, že cizinci ze zemí EU budou muset v ČR bydlet tři roky proto, aby si mohli koupit zemědělskou nebo lesní půdu. Sněmovna tak setrvala na své původní verzi zákona. Senát navrhoval tříleté opatření zrušit. Senátoři a zemědělci tvrdí, že přijaté opatření nic nezmění. Zejména Němci a Rakušané již nyní na české půdě hospodaří prostřednictvím třetích osob.

Senátoři sněmovně vrátili předlohu s pozměňovacími návrhy 14. dubna. Mimo jiné upozornili, že tříletá lhůta není v souladu se smlouvou o přístupu k EU.

Ochrannou tříletou lhůtu sněmovna přijala v rámci novely devizového zákona. Novela vychází z přechodných období, které Česko vyjednalo s Evropskou unií; podle nich cizinci bez trvalého či přechodného pobytu v ČR nemají mít právo koupit si v Česku objekt k bydlení až po dobu pěti let. V případě zemědělské půdy a lesů je toto období sedmileté, počítá ale s výjimkami ve prospěch občanů EU.

Mnozí senátoři již dříve upozorňovali na to, že zájemci o nákup nemovitostí v Česku si již našli cesty, jak svého cíle dosáhnout. I odborníci na reality soudí, že omezení cizinců při nákupu nemovitostí v ČR je zbytečné, protože jej lze snadno obejít. V republice je podle nich údajně dost advokátních kanceláří, které se založením takových právnických osob zabývají. Podle médií si prý již nyní skupují půdu v příhraničí od restituentů a podílníků zemědělských družstev především němečtí a rakouští farmáři.

Čeští zemědělci se nyní obávají, že cena půdy poroste. Spekulanti najímaní zahraničními zájemci mohou na dražbách nabízet až desetinásobky vyvolávací ceny. "Proti nim nemáme šanci," řekl předseda krajské agrární komory Ústeckého kraje František Loudát. -čtk-