Výdaje na stavebnictví ve Spojených státech v březnu vzrostly o 1,5 procenta a dostaly se tak na nejvyšší úroveň za dobu, co se tyto údaje v USA sledují. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Největší růst se týkal výdajů na rodinné domy a některé veřejné budovy.

Podle sezonního přepočtu se celkové výdaje na stavebnictví ve třetím měsíci letošního roku vyšplhaly na 944,1 miliardy dolarů. To je další zlepšení proti únorové hodnotě 930 miliard USD, která byla proti předběžným údajům revidována vzhůru. Analytici čekali na březen růst o půl procenta.

Výdaje na výstavbu soukromých rodinných domů vzrostly o 0,7 procenta na 507,2 miliardy dolarů, zatímco únorová hodnota činila po revizi 503,7 miliardy. Američané zatím v investicích do nového bydlení nepolevují, protože úrokové sazby u hypoték se zatím drží na nejnižší úrovni za více než jednu generaci.

Výdaje na výstavbu ve veřejném sektoru vzrostly dokonce o 5,2 procenta na 221,7 miliardy dolarů, což je nejvyšší nárůst od roku 2000, podotýká agentura Reuters. -čtk-