Evropský trh pronájmu kancelářských prostor začíná po třech letech útlumu vykazovat známky oživení. Prostorů, které jsou nyní volné k pronájmu, začalo prudce ubývat, a zároveň se méně ruší již schválené projekty. Zjistil to průzkum organizace Jones Lang LaSalle.

"Takové trendy jsou první známkou zlepšení na trhu pronájmů v Evropě a očekává se, že je v nadcházejících měsících podpoří růst ekonomiky," podotkl Nick Leming, který je v Jones Lang LaSalle oblastním ředitelem. Průzkum srovnával 22 významných trhů kancelářských prostor po celé Evropě.

Prostory, které jsou nájemci ochotni přenechat do podnájmu, klesly na 11 procent z celkových volných kancelářských prostor. Před rokem byly na 25 procentech. Poptávka po kancelářských prostorách se ale zvětšuje jen ve střední a východní Evropě a na třech trzích v západní Evropě: v Dublinu, Stockholmu a Londýně.

Co se nájmů týče, loni se zvýšily na třech trzích: v Bruselu, Moskvě a londýnské čtvrti West End. Zatímco na některých trzích v poslední době stavební firmy ruší stále méně projektů, na jiných trzích nových kancelářských projektů stále přibývá, píše agentura Reuters. -čtk-