Přehlídku stavebnictví For Arch, jejíž 13. ročník začal včerejším dnem v Karlových Varech, letos poprvé rozšířila nová výstava. Pořadatelé ji nazvali Bydlení, volný čas a životní styl a chtějí tak k návštěvě expozic přilákat více návštěvníků. Řekla Anna Vlášková s pořádajícího Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary.

Rozšířením tradiční expozice For Arch reagovali pořadatelé na rostoucí zájem veřejnosti o individuální výstavbu a využívání volného času, uvedla Vlášková. For Arch se přitom dosud orientoval spíše na užší okruh odborníků z oblasti stavebnictví.

"Z prvních ohlasů je vidět, že jsme se takříkajíc trefili do přání veřejnosti. Zájem o návštěvu výstavy je od prvních hodin znatelně vyšší než v uplynulých letech. Očekáváme, že do areálu zimního stadionu a jeho okolí přijde do neděle osm až deset tisíc lidí," uvedla Vlášková.

Vzhledem k rozšíření For Archu o novou výstavu se zvýšila i plocha obsazená jednotlivými expozicemi na zhruba 2000 metrů čtverečních, což je v historii For Archu nejvíce. Své produkty představuje 121 vystavovatelů, kteří museli zaplatit za jeden metr čtvereční 1400 korun. Atraktivnější místa v hale byla ještě o 200 korun dražší. Vystavovatelé na venkovním prostranství pak stál metr čtvereční 800 korun.

"Zájem byl skutečně velký, ale podařilo se nám v podstatě uspokojit všechny přihlášené vystavovatele. Polovina z nich jsou regionální společnosti, dalších 30 procent přijelo z České republiky a zbytek tvoří firmy z Německa nebo Rakouska. Součástí letošního For Archu jsou i dvě odborné konference, soutěž učňů stavebních oborů a oceněny budou nejlepší stavby roku," dodala Vlášková. -čtk-