Desítky milionů korun investuje letos do rozšíření dvou typů výrob chanovická firma Haas Fertigbau, bývalý Chanos. Do konce roku zaměstná dalších 50 lidí. Firma, která je největším zaměstnavatelem na Klatovsku, přijala během uplynulého roku stovku lidí a nyní má 500 pracovníků. Řekl ředitel jednoho ze dvou největších českých výrobců dřevěných rodinných domků Stanislav Pavlovský.

Podnik výrazně zvýšil produkci třívrstvých lepených dřevěných desek, které spolu s krovy a vazníky tvoří 70 procent výroby. "Nyní stavíme novou pilu na zpracovávání kulatiny, kapacita současného pilařského provozu je naplněna," dodal Pavlovský. Haas zároveň připravuje stavbu nové haly na výrobu lepených konstrukcí. Přesný objem investic, které budou ukončeny ještě letos, není zatím definitivně dán.

Haas loni utržil 700 milionů korun, letos by si měla firma polepšit až o sto milionů. Z toho export bude podobně jako loni tvořit 80 procent. Rodinné domky mají tvořit 30 procent výroby. "Loni jsme jich vyrobili 170, z toho 70 jich zůstalo v ČR," uvedl Pavlovský. Letos má firma s 30 prodejci po celé republice smluvně dohodnutý stejný počet domů, ale plánuje prodat 90 až 100 kusů. Ceny domků se pohybují mezi 1,5 až dvěma miliony korun. Export domků naopak klesá kvůli snižující se koupěschopnosti v Německu. "Naše mateřská firma ale získala dodávku 170 domků do Itálie, a tak doufáme, že se na části výroby budeme podílet," vysvětlil ředitel.

Chanovickou firmu ovládá zhruba pět let německý Haas GmbH & Co. Beteiligungs KG, který firmu vyvedl z finančních potíží. Němci, kteří od prosince 2001 vlastní zhruba 90procentní podíl, mají v Evropě 23 závodů se shodnou výrobou. Chanovickým vyhořela v květnu 2001 výrobní hala. O rok později v říjnu zahájil podnik výrobu v novém provozu za 250 milionů korun. Novou technologii dodal německý vlastník. -čtk-