Liberecký magistrát bude své nemovitosti prodávat v dražbě. Zásady privatizace městského majetku zatím tento způsob prodeje neznají, musejí být proto doplněny. Záměr už schválila městská rada, posvětit ho však ještě musejí liberečtí zastupitelé. Radní rovněž schválili seznam nemovitostí, které chtějí v dražbě nabídnout. Jde hlavně o domy a byty, které se zatím nepodařilo prodat. Informoval liberecký primátor Jiří Kittner.

Blok zhruba 150 nemovitostí se liberecká radnice snažila prodat od loňského roku. Nejprve požadovala 212 milionů korun, kupce ale nenašla, a tak vyvolávací cenu snížila na 169,5 milionu. Balík, ve kterém jsou domy, byty obsazené nájemníky, nebytové prostory i garáže, se však nepodařilo prodat ani v dalších dvou kolech. Zájemce sice byl, nedokázal ale sehnat peníze, a tak musel odstoupit.

Nyní bude podle Kittnera město prodávat nemovitosti jednotlivě v dobrovolných dražbách. Vyvolávací cena bude stanovena na základě odhadu sníženého zhruba o třetinu. Pokud zastupitelé záměr schválí, vypíše město výběrové řízení na dražebníka.

Náměstek primátora Pavel Krenk vidí dražbu jako dobrý způsob prodeje nemovitostí. V posledních letech se podle něho institut dražby výrazně zlepšil a je rychlým a transparentním způsobem prodeje, který navíc může přinést městské pokladně větší zisk než prodej takzvanou obálkovou metodou. "Konzultovali jsme to s dražebníky i realitními kancelářemi, podle nich je šance, že se v licitaci zvýší prodejní cena až o 30 procent," řekl.

Dobré zkušenosti mají s dražbami městského majetku v České Lípě. Podle starosty Petra Skokana se dražby osvědčily, a proto jim město dává přednost před dříve používanou obálkovou metodou. "Aukce je průhlednější pro účastníky a pro městskou kasu je mnohem výnosnější," řekl starosta. Město v dražbě prodává hlavně byty, ale i nevyužité budovy bývalých mateřských škol, přebytečné kancelářské vybavení nebo automobily. -čtk-