Počet nově zahájených staveb obytných domů ve Spojených státech se v květnu snížil. Počet stavebních povolení pro rodinné domy však vzrostl na rekordní maximum, protože stavitelé počítali s tím, že poptávku podpoří nízké úrokové sazby u hypoték. Vyplývá to ze zprávy ministerstva obchodu.

Stavební firmy v květnu v přepočtu na celý rok položily základy 1,967 milionu domů, což představuje snížení o 0,7 procenta z dubnových 1,981 milionu. Pokles byl ale mírnější, než očekávali analytici, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali s propadem na 1,95 milionu. Počet nově zahájených staveb rodinných domů navíc stoupl na 1,640 milionu, tedy na nejvyšší úroveň v letošním roce.

Celkový počet vydaných stavebních povolení v květnu vzrostl na ročně přepočtených 2,077 milionu z 2,006 milionu v předchozím měsíci, ačkoliv analytici počítali s poklesem na 1,97 milionu. Počet stavebních povolení pro rodinné domy vyšplhal na historické maximum 1,590 milionu.

Úrokové sazby u hypoték se pohybují v blízkosti historických minim, posilující hospodářské oživení a vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed) je však tlačí vzhůru. Počet žádostí o hypotéku se podle Asociace hypotečních bankéřů minulý týden zvýšil po předchozích pěti poklesech za sebou, napsala agentura Reuters. -čtk-