Češi se podle výrobců dřevěných domků přestávají bát dřevostaveb a už tolik nedávají přednost obrovským rodinným domům s tlustými obvodovými zdmi z tvárnic a cihel. Někteří výrobci, kteří dříve dřevěné domy pouze vyváželi, nabízejí lidem nižší ceny a rychlejší výstavbu. Naopak Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) a realitní kanceláře tvrdí, že vyšší poptávku pro dřevěných rodinných domcích nepociťují.

"Cena domku s obytnou plochou 130 metrů čtverečních je o deset až 15 procent nižší než u zděného - kolem 1,7 milionu korun," řekl jednatel firmy Nakar z Plané Jaroslav Tým. Podle oblastního manažera SPS Jána Kapošváryho je však cena obou typů stále srovnatelná. Svaz ani nepociťuje, že by rostl počet výrobců dřevěných domků. "Kvalitní dřevěný dům stojí o něco víc," uvedl Jaromír Eisman, majitel firmy Palis ve Všerubech, který domky na klíč prodává v cenách od 18.000 až 19.000 Kč za metr čtvereční.

Eisman také pociťuje vyšší poptávku, zejména od lidí ve věku 35 až 40 let. To je podle něj dáno tím, že lidé chtějí "bydlet ve zdravém a je to trochu móda". Lidé se stále více stěhují mimo město a chtějí bydlet do dvou měsíců. "Domek máme postavený za dva měsíce," dodal Eisman. Firmy totiž nepoužívají žádné mokré procesy (například maltu) a nemusejí čekat, až stavba vyschne.

Největší výrobce dřevěných rodinných domků v ČR, chanovická firma Haas Fertigbau, tvrdí, že jejich cena je u těch nejkvalitnějších domků srovnatelná se zděnými a pohybuje se mezi 1,5 až dvěma miliony korun. "Letošní zájem je zatím stejný jako loni, ale chceme jich prodat více," uvedl jednatel Stanislav Pavlovský. Potvrdil, že export firmy mírně klesá, což je dáno nižší koupěschopností v Německu.

"O vyšší poptávce po dřevěných domcích nevím," řekl majitel největší plzeňské realitní kanceláře Pavel Pubec. Klasická dřevěná stavba není podle něj levnější než zděná, délka stavby je kratší maximálně o měsíc. "Pokud nebudou dřevěné domky minimálně o pětinu levnější, výraznější zájem o ně nebude," dodal Pubec. Potvrdil ale, že čeští výrobci se začínají více soustředit na ČR.

"V Americe i Japonsku jsou tyto domky zcela běžné, tam se o sebe stará každá generace sama, středoevropané jsou konzervativní a stále staví domy pro několik generací," řekl Kapošváry.

Firma Nakar staví domky z dováženého kanadského smrku podle americké technologie. Podle Týma i Eismana je životnost dřevěného domku minimálně sto let. Podle Kápošváryho jde o domek na jednu generaci, který se poté musí zbourat. "V USA je to běžné spotřební zboží," dodal. Podle Eismana takto proti dřevěným stavbám vystupuje cihlářsko-ocelářsko-betonářská lobby.

Rodiny se dřevěnými domky údajně výrazně ušetří. "Mám zděný i dřevěný domek na stejném místě. V prvním platím za plyn 30.000 korun ročně, ve druhém pětinu," uvedl Eisman. Podle něj se dá dřevěný domek s tenkou zdí rychle vytopit. -čtk-