Ochranářská opatření na stavebním trhu v Evropě budou muset skončit, pro všechny členy Evropské unie by měla platit stejná pravidla. Řekli zástupci Evropské federace stavebního průmyslu (FIEC) při příležitosti 99. ročníku kongresu federace. I po vstupu České republiky do unie platí při získání stavební zakázky v původních zemí EU administrativní i finanční bariéry. Českým firmám se tak nevyplatí v těchto zemích podnikat, zahraniční firmy přitom mohou v republice podnikat bez omezení. "Bariéry v západní Evropě nejsou jen ochranou před levnou pracovní silou, ale i před konkurenceschopností českých firem," řekl mluvčí společnosti Metrostav František Polák. Tuzemské firmy jsou podle něj schopny konkurovat v dodacích termínech i kvalitě staveb.

Kongresu FIEC, který potrvá do neděle, se zúčastní odborníci z 35 zemí světa. Diskutovat budou o hospodářských, sociálních a politických aspektech dalšího vývoje stavebního trhu ve sjednocené Evropě. Hostitelem kongresu je tuzemský Svaz podnikatelů ve stavebnictví.

Zahraniční účastníci kongresu se budou moci také seznámit s nejvýznamnějšími stavbami, které se v poslední době v Praze dokončily. Jde například o novou trasu metra, víceúčelovou halu Sazka Arena, nově zrekonstruovaný Nostický palác nebo novou bytovou výstavbu.

Stavební výrobě v České republice se daří. V dubnu si připsala mimořádný meziroční nárůst o více než 60 procent. To se však podle odborníků nebude opakovat, protože výsledek byl ovlivněn zejména změnou sazby daně z přidané hodnoty z pěti na 19 procent od začátku května. Duben tak byl poslední měsíc, kdy investoři platili nižší sazbu daně, a pobízeli proto firmy k větší intenzitě stavění.

Stavebnictví roste v tuzemsku nepřetržitě již čtyři roky. Loni stouplo o 8,9 procenta po předloňských 2,5 procenta. Letos by si podle podnikatelského svazu mohlo připsat minimálně desetiprocentní nárůst. -čtk-