V Rotavě na Sokolovsku začala na místě bývalé mateřské školky výstavba 16 jednopokojových bytů. Byty, stavěné s pomocí státní dotace, jsou přednostně určeny pro žadatele s nízkými příjmy, řekl starosta Jiří Holan.

Město se rozhodlo přestavět bývalou školku na malometrážní byty. Celkové náklady dosáhnou téměř 14 milionů korun. Z toho 8,8 milionu získalo město ze státní dotace. "Byty by měly být hotovy v květnu příštího roku," řekl Holan.

Podmínkou státní dotace je ale přidělení bytů pouze žadatelům s nízkými příjmy. "Ty nesmí za poslední rok přesáhnout 0,8násobek průměrné hrubé mzdy, u rodin pak 1,5násobek," vysvětlil Holan. Zároveň je omezena i výše nájmu, který nesmí přesáhnout 3,33 promile pořizovací ceny bytu. "Je to o něco více než regulované nájemné," řekl starosta Rotavy.

Radnice se i přes poměrně přísné podmínky neobává, že se jí nepodaří byty obsadit. "Máme tu zhruba 140 žádostí o byty. V tom jsou ale i žadatelé o koupi bytu. Navíc, pokud se nám nepodaří najít zájemce podle podmínek ministerstva, můžeme byty pronajmout na rok i tomu, kdo podmínky nesplňuje," doplnil Holan.

Se stejnou dotací loni postavili nové byty i v Kynšperku na Sokolovsku. Kynšperské radnici se je ale podařilo zaplnit až na poněkolikáté. Splnění podmínek u nájemníků navíc musí radnice průběžně kontrolovat. Podle kynšperského starosty René Bolvariho jsou podmínky zbytečně přísné. "Dovedu si představit, že lidé se budou snažit podmínky obcházet například tím, že si nechají napsat nižší příjem nebo budou část příjmu dostávat na černo," míní.

Podle starosty Březové na Sokolovsku jsou podmínky státních dotací na byty diskriminační. Město se proto rozhodlo, že se při bytové výstavbě bez nich zcela obejde. Nové bytové domy proto staví za spoluúčasti budoucích nájemníků. -čtk-