Irský výrobce stavebních materiálů Kingspan chce ve svém závodě v Hradci Králové na výrobu izolačních sendvičových panelů letos zvýšit obrat o čtvrtinu na 1,5 miliardy korun. K růstu má přispět investice za více než 60 milionů korun do nových výrobků. Řekl ředitel hradeckého závodu Jan Císek.

"Investice v posledních zhruba šesti měsících směřovala do výroby klempířských prvků a příslušenství a čedičových panelů. Růst čekáme i u hlavní výroby panelů z polyuretanové pěny," řekl Císek. Zhruba 80 procent produkce závod exportuje. Letos podnik vedle ČR čeká zvýšenou poptávku zejména na Slovensku, v Rakousku, Německu a Belgii. Mezi další významná odbytiště patří Maďarsko a Polsko.

Hradecký závod je současně obchodní centrálou Kingspanu pro střední Evropu. V ČR je Kingspan největším výrobcem sendvičových panelů a na trhu má více než poloviční podíl. Zbytek českého trhu zaplňují zahraniční výrobci. Jednou z největších zakázek poslední doby byla pro Kingspan dodávka panelů pro továrnu Philips v Hranicích.

Díky novým investicím Kingspan v Hradci Králové zvýšil v minulých měsících počet zaměstnanců o 15 procent na nynějších 150 osob, které pracují ve dvou až čtyřsměnných provozech. "Se zvyšováním výroby na nových linkách počítáme s postupným přijetím dalších zhruba 30 zaměstnanců," řekl Císek.

Kingspan do Hradce Králové vstoupil v roce 1998, kdy koupil místního výrobce panelů, společnost Sunip. Včetně prvotní investice irská společnost v metropoli východních Čech od té doby investovala celkem 640 milionů korun.

Celosvětový obrat irské Kingspan loni dosáhl asi 25 miliardy korun a letos by se měl zvýšit na přibližně 32 miliard korun. Vedle izolačních panelů skupina vyrábí izolační hmoty, kontejnery a zvýšené podlahy. -čtk-