Loňský zisk 4,241 milionu korun použije stavební společnost Hutní montáže Ostrava (HMO) na úhradu ztrát z minulých let. Na řádné valné hromadě o tom rozhodli akcionáři společnosti. Zisk firmy loni výrazně klesl z 229 milionů v roce 2002.

Na loňském hospodaření společnosti se negativně podepsalo vyhlášení konkurzu na hlavního odběratele výrobního závodu v Moravském Krumlově, kde nastal dlouhodobý útlum výroby. "Nyní už máme zakázek víc, než je kapacita závodu," řekl akcionářům finanční ředitel Vladimír Hynšt.

V roce 2003 měly HMO tržby za prodej vlastních výrobků a služeb 996,861 milionu korun, což je o 17 milionů méně než v předchozím roce. Společnost podle managementu dokončila první fázi restrukturalizace, která spočívala v konsolidaci vztahů s bankami, zásadním snížení zadlužení společnosti a zvýšení základního kapitálu.

Jedním z nejvýznamnějších projektů loňského roku byla montáž střechy Sazka Areny v Praze. Po celý rok 2003 pokračovala montáž elektráren Balti a Eesti v Estonsku, společnost měla zakázky i na Slovensku, v Dánsku, Německu, Rakousku a dalších zemích.

Vzhledem k novým zakázkám letos HMO plánují zvýšení obratu o 20 procent, na hospodářském výsledku se ale zřejmě nepříznivě projeví cenová nestabilita na trhu s hutním materiálem. "Ceny oceli se zvedly za poslední měsíce až o 50 procent. U zakázek, které jsme získali ještě před jejich zvýšením, musíme přesto dodržet původní ceny," řekl Hynšt.

Většinovým vlastníkem Hutních montáží je společnost Superfektus, která společně s dalšími fyzickými a právnickými osobami, jež jednají ve shodě s ní, drží 83,92 procenta akcií. Superfektus patří do skupiny brněnského podnikatele Igora Faita a jeho firmy Jet Investment. Zbytek akcií drží drobní akcionáři. -čtk-