Ingstav Ostrava, člen skupiny Tchas, začal na Slovensku stavět dvě velké čistírny odpadních vod (ČOV). Na Zemplíně na východním Slovensku provede ve spolupráci se slovenskou firmou demolici staré a montáž nové čističky, v Nitře se bude na modernizaci čistírny odpadních vod podílet s dalšími třemi firmami. Na jihovýchodě Zemplína začal Ingstav ve sdružení s firmou SCOPR Michalovce kompletní výstavbu nové ČOV Pavlovce a demolici staré nefunkční čističky. Součástí projektu je i rekonstrukce ČOV Michalovce a výstavba čerpací stanice Velké Kapušany. "Jde o dodávku a montáž nové technologie, která bude splňovat náročné parametry vyčištěné vody," řekla mluvčí společnosti Tchas Jana Šafaříková. Zakázka, která přijde na více než pět milionů eur, je financována z fondů Evropské unie. Hotova by měla být v únoru 2007.

Na rekonstrukci a rozšíření další ČOV v Nitře pracuje Ingstav společně s firmami Váhostav a Královopolská RIA. Součástí zakázky, jejímž hlavním cílem je zvýšení kapacity ČOV, je výstavba nových objektů v areálu stávající čistírny. Ta je v současné době dimenzována na 15 tisíc kubických metrů odpadních vod, její reálný denní přítok však je více než 35 tisíc kubických metrů.

Polovinu nákladů projektu s celkovým rozpočtem deset milionů eur financuje Evropská unie. Po rekonstrukci bude provoz řízen automatickým režimem. "Nová čistírna výrazně přispěje k ochraně povrchových i podzemních vod v celé aglomeraci a zároveň zlepší čistotu řeky Nitry i Dunaje," upřesnila Šafaříková.

Loni měl Ingstav Ostrava zisk po zdanění 17,139 milionu korun, třikrát více než v roce 2002. Tohoto výsledku firma dosáhla zejména díky zvýšení výkonů na 733 milionů korun, což je 187 procent úrovně z roku 2002. Společnost zaměstnává 425 lidí. -čtk-