Konsorcium stavebních společností Skanska DS a VCES získalo zakázku na modernizaci kanalizační sítě v Olomouci, která si v následujících dvou letech vyžádá investici více než půl miliardy korun. Hlavní část finančních prostředků na rekonstrukci kanalizace dostane Olomouc z evropského fondu ISPA.

Smlouvu s olomouckou radnicí podepsali zástupci sdružení firem v pondělí. "Celkové náklady na rekonstrukci kanalizace dosahují 562 milionů korun, přičemž fondy EU uhradí téměř 324 milionů korun. Státní fond životního prostředí přispěje 17 miliony korun a zároveň poskytne půjčku ve stejné výši," uvedly společnosti v tiskové zprávě.

Projekt modernizace zhruba 30 kilometrů olomoucké kanalizace je rozložen do čtyř částí. Stavební firmy postupně opraví sítě v centru města i jeho okrajových částech Slavonín, Nemilany a Hejčín. Stavební stroje vyjedou do ulic Olomouce již v prvních prázdninových dnech a práce na první etapě rekonstrukce kanalizace by měly skončit v červnu 2006.

Zatímco v okrajových částech Olomouce budou kanalizační sběrače rekonstruovány pomocí otevřených výkopů, tak v centru města stavební firmy zvolí citlivější metodu. "Naší prioritou je co nejméně znepříjemňovat život obyvatelům města a minimalizovat dopravní omezení. Proto bude realizace části projektu v centru Olomouce prováděna takzvanou bezvýkopovou technologií. Délka ražených štol bude přes 1900 metrů," uvedl zástupce generálního ředitele společnosti VCES Martin Bašek.

Rekonstrukce kanalizační sítě je jednou z největších investičních akcí v dějinách Olomouce. Druhá etapa opravy kanalizace bude do roku 2010 stát další zhruba jednu miliardu korun a radnice počítá s tím, že i na ni získá z fondů EU stamiliony korun. -čtk-