Desetiprocentní nárůst prodeje keramických obkladů plánuje letos plzeňská a.s. Lasselsberger, která zahrnuje bývalé keramičky Rako Rakovník, Chlumčanské keramické závody a Keramiku Horní Bříza. Firma, která loni prodala 30,2 milionu metrů čtverečních obkladů, letos počítá se zvýšením prodeje o 3,4 milionu. Prvních pět měsíců tento plán přesně plní. Řekl předseda představenstva Josef Pavelka s tím, že loni se prodej meziročně zvýšil o pouhé jedno procento.

Největší růst plánuje firma v exportu, který letos chce zvýšit na 20,6 milionu metrů čtverečních, z toho do západní Evropy si dala za cíl vyvézt 11,3 milionu. Prodej na českém trhu má vzrůst z loňských 12,8 na 13 milionu metrů čtverečních. "Přesto zatím máme nejvyšší nárůst prodeje právě v ČR. Stavebnictví zaznamenává obrovský růst indexů a máme úspěšnější marketing," řekl Pavelka.

Obklady tvoří zhruba dvě třetiny tržeb, desetina připadá na prodej kaolinu a zbytek na dodávky písků, živců, omítek a tmelů. Také v těchto komoditách prodej vzroste. "Kaolinu bychom měli letos prodat 386.000 tun, což je zhruba o 20.000 tun více než loni," uvedl šéf představenstva. Prodej písků má vzrůst z 1,93 na 2,47 milionu tun, prodej omítek a tmelů o 12.000 tun na 478.000 tun. Nejméně - o 3000 tun - vzroste prodej živců na 143.000 korun.

Letošní tržby si Pavelka netroufl odhadnout. Uvedl ale, že budou korespondovat s nárůsty prodejů komodit a budou určitě vyšší než loni. Loňské tržby největšího výrobce obkladů a dlaždic s 61procentním podílem na trhu činily 6,19 miliardy korun.

Letošní konsolidovaný hrubý zisk Lasselsbergeru by se měl pohybovat zhruba na úrovni předloňského, kdy činil 309 milionů korun. Loňský hrubý zisk 876 milionů korun byl velmi pozitivní zejména proto, že společnost velmi výhodně prodala Primalex Břasy, výrobce malířských nátěrů. Profit dále zvýšil kurzový zisk, který zajistilo přecenění veškerých devizových úvěrů.

"Loni jsme uzavřeli proces snižování nákladů, vyčlenili jsme řadu činností mimo firmu a nyní máme stabilizovaný stav 3600 zaměstnanců, o 400 méně než ke konci roku 2003," dodal Pavelka. -čtk-