Po vstupu Česka do Evropské unie se v tuzemsku zvyšuje zájem o reality v zahraničí. Například u rezidenčních nemovitostí, tedy domů, bytů či apartmánů, je zájem proti minulému roku podle dostupných informací asi dvojnásobný, sdělili na tiskové konferenci zástupci realitní společnosti Rellox.

Pro drtivou většinu lidí i firem je podle průzkumu, který Rellox provedl mezi 320 podnikateli a manažery, cílem Evropa. Ceny realit jsou v západoevropských zemích rozdílné, v průměru ale asi dvojnásobné proti Česku, uvedl ředitel Relloxu Jan Rejcha. Dobré investiční příležitosti nabízí například Itálie či Španělsko, kde jsou k mání rezidence v horším stavu, ale za relativně nízkou cenu. Po opravách jejich hodnota vzroste mnohonásobně. Zajímavé může být také Finsko, kde se vzhledem k přílivu investorů očekává růst ceny realit. Naopak velmi drahé jsou zpravidla nemovitosti ve Velké Británii.

Podle průzkumu Relloxu považuje 45 procent dotázaných manažerů a podnikatelů investice do nemovitostí v zahraničí za výhodné. Sedm procent z nich uvažuje o pořízení realit mimo ČR, dalších šest procent se hodlá touto možností zabývat v budoucnu. Zbytek zájem nemá.

V potenciální poptávce by chtělo 55 procent respondentů rezidence pro soukromé účely, 41 procent reality komerční, jako jsou sklady, průmyslové areály, pozemky, hotely či restaurace. Pro rezidence by si zájemci nejčastěji vybrali středomoří, Španělsko, Itálii či Chorvatsko.

Pokud jde o komerční reality, české firmy podle Relloxu hledají a budou hledat zázemí na zahraničních trzích. V tuzemsku je 37.000 aktivních exportérů, ale jen několik desítek z nich má v zahraničí vybudované zázemí. Podniky přitom zřejmě budou směřovat výrobu do rozvojových zemí a obchod, tedy kanceláře a prodejní prostory, na vyspělé trhy, zejména do EU. Vstup do unie ovlivnil financování nákupu realit v zahraničí. Zákon o dluhopisech umožňuje poskytnout hypotéku na koupi nemovitosti v jiné zemi. Nové možnosti přináší i zákon o kolektivním investování. -čtk-