Japonská společnost Toray, která před pěti lety otevřela novou textilní továrnu v Prostějově, hledá další možnosti pro investování v centru Hané. Toray vlastní 15 hektarů v prostějovské průmyslové zóně, které chce využít k podnikání. "Nepůjde už ale o textilní výrobu. Hledáme jiné příležitosti a není vyloučeno, že by se v Prostějově vyráběly například komponenty pro automobilový průmysl," řekl manažer prostějovské továrny Toray Rostislav Tesař.

Do Prostějova v úterý zavítali zástupci japonské firmy a vedení města představili nového šéfa prostějovské pobočky. Generálního ředitele Hiroshi Edegawu, který v Prostějově pracoval téměř sedm let, vystřídal Hisayoki Adachi.

"Naše společnost je po horších výsledcích v minulých letech opět stabilizovaná a připravujeme další investice," prohlásil podle Olomouckého dne Edegawa, který odchází do důchodu.

Toray zahájila v Prostějově výrobu podšívkoviny v roce 1999. Japonci ve městě investovali 48 milionů dolarů a vytvořili bezmála 300 nových pracovních míst. Šéfové Toray při otevření továrny hovořili o další etapě její výstavby, která by měla investici zvýšit na 150 milionů dolarů, zatím však zůstalo pouze u plánů. -čtk-