Společnost Lafarge Cement, přední český výrobce cementu, vyplatí z loňského čistého zisku 186 milionů korun na dividendách téměř 172 milionů korun. Na výplatu dividend firma použije dalších 41 milionů korun z nerozděleného zisku minulých let. Na jednu akcii tak připadne hrubá dividenda 187 korun proti 114 korunám za rok 2002. Rozhodla o tom dnešní valná hromada.

Do rezervního fondu firma přidělí 9,2 milionu korun, do sociálního fondu 4,5 milionu korun.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně klesly z 1,189 miliardy korun na 1,023 miliardy korun. Vývoz se na tržbách podílel zhruba polovinou.

Valná hromada zvolila dva nové členy představenstva, ze kterého odstoupil Charles Pierre Jean Ternacle a Philipp Reich. Ve funkcích je nahradil Jan Tůma a Pavel Vidlař.

Hospodářské výsledky v loňském roce podle generálního ředitele Petra Laubeho negativně ovlivnil vývoj trhu v Německu, kam Lafarge Cement vyváží téměř polovinu své produkce. "V Německu zuří od počátku roku 2003 cenová válka a klesá spotřeba cementu," uvedl Laube. Ceny tak musela firma snížit na úroveň cen německých cementáren. Většina německých cementáren hospodaří se ztrátou a hledá jakákoliv odbytiště, uvedl ředitel.

Německé cementárny loni vstoupily na český trh, kde prodaly 220.000 tun. Na Moravu zamířily dovozci ze Slovenska. Celkové dovozy podle Laubeho loni překročili milion tun a pokryly 25 procent spotřeby cementu v ČR. Naopak se snížily dovozy z Polska.

Očekávaný propad tržeb zastavila podle Laubeho zvýšená spotřeba cementu v České republice. "Na prodej měl vliv růst stavební činnosti ještě v souvislosti s povodněmi v roce 2002 a řada firem se snažila stavět před ohlášeným zvýšením daně z přidané hodnoty," uvedl Laube.

Lafarge Cement předpokládá podobný vývoj také letos. Příznivé je, že roste spotřeba cementu, naopak se zřejmě ještě zvýší tlak na ceny ze strany zahraničních dovozců, uvedl Laube.

Letos v březnu firma prodala svou dceřinou společnost Lafarge Colbet se sídlem v Liberci, která se zabývá výrobou suchých smaltových směsí. Podnik bude pokračovat ve snižování nákladů a zvyšování bezpečnosti práce. V roce 2003 se staly na pracovišti dva lehké úrazy.

Hlavními akcionáři firmy, jež zaměstnává kolem 200 lidí, jsou francouzská společnost Société de Développement Industriel Lafarge S.A. s 69,1 procenta a rakouská Lafarge Perlmooser AG s 25,3 procenta akcií. -čtk-