Nejsilnější trh komerčních nemovitostí ve střední a východní Evropě se nachází v České republice. Ze 13 hodnocených zemí nabízí nejlepší kombinaci růstového potenciálu a stability prostředí. Na dalších místech se s mírným odstupem umístily Maďarsko a Polsko, vyplývá z průzkumu společnosti Cushman&Wakefield Healey&Baker, která patří k předním světovým firmám v oboru realit.

"Rozdíl mezi Českou republikou, Maďarskem a Polskem není velký ve srovnání s odstupem Slovenska na čtvrté pozici," poznamenal výkonný ředitel české pobočky Jonathan Hallett.

V oblasti kancelářských prostor považují zahraniční pracovníci za hlavní město regionu Prahu. V příštích letech by ji však mohla předstihnout Varšava, která nabízí velký výběr moderních kanceláří ve výškových budovách a větší kancelářské prostory umístěné v jednom patře budovy.

Do roku 2008 se podle průzkumu očekává, že Česká republika, Polsko a Maďarsko přilákají na své trhy největší počet nových mezinárodních maloobchodních řetězců. Domácím maloobchodníkům se pak nabízí možnost expandovat na nové trhy.

Odstranění obchodních bariér k 1. květnu zvyšuje poptávku logistických a distribučních společností po průmyslových prostorách. Zájem přichází také ze strany hypermarketů a společností s rychloobrátkovým zbožím, uvádí průzkum.

Výsledky průzkumu rozdělily 13 sledovaných zemí do čtyř skupin. Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem patří k vedoucí skupině, kterou se snaží dohnat Slovensko a Estonsko. Ve snížení náskoku jim však brání relativně malý rozměr jejich trhů. Slovensko má 5,3 milionu obyvatel, Estonsko 1,4 milionu.

Velký potenciál mají podle průzkumu země zahrnuté do třetí skupiny, tedy Litva, Lotyšsko, Rusko a Slovinsko. Velikostí trhu se 143 miliony obyvateli mezi nimi vyniká Rusko. "S ohledem na obrovské zdroje, neomezený potenciál a geografickou pozici Ruska čekáme u této země silný růst," uvedl ředitel evropských průzkumů David Hutchings.

Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko a Turecko považuje průzkum za "nedospělé". Zájem přitahují rostoucí stabilitou, zvyšující se důvěrou, kterou podporuje perspektiva členství v EU, uvádí zpráva. Nízké režijní náklady a zlepšující se podnikatelské prostředí táhne řadu výrobců i korporací především do Bulharska.

Žebříček je sestaven na základě porovnání asi 50 politických, ekonomických a realitních ukazatelů, které ovlivňují růst a stabilitu trhu nemovitostí v každé zemi. -čtk-