"Kup si svou Chelsea", vyzývá reklamní slogan na Kutuzovském prospektu v Moskvě, po kterém obvykle jezdí do svých rezidencí ruský prezident a bohatá ruská smetánka. Nejde však o návrh na pořízení "klonovaného" britského fotbalového klubu, jaký vlastní ruský miliardář Roman Abramovič, ale o nemovitost ve "vesnici pro elitu". Sídla pro "movité panstvo" rostou v okolí ruské metropole jako houby po dešti a navzdory závratným cenám jdou doslova na dračku.

Luxusní bydlení je v Rusku již několik let žádaným obchodním artiklem. Ačkoli sociologové se přou o to, kdo je v Rusku "elita", a experti tápou, co je to "elitní nemovitost", obchodníci s realitami se rádi ohánějí tímto názvem při zdůrazňování předností nabízeného objektu.

Zatímco donedávna byly za "elitní" považovány zejména nové městské komplexy, v posledních letech je stále populárnější "elitní" venkovská nemovitost. Cenové relace se ovšem pohybují na zcela jiné úrovni. Zatímco v Moskvě se v "elitních" domech platí od 1300 do 11.000 dolarů za metr čtvereční, "elitní" bydlení na venkově přijde až na 60.000 dolarů za jeden metr čtvereční. Podle ředitelky agentury MikRielt Taťjany Potapovové ceny ještě porostou, neboť Rusové teprve přicházejí na chuť tomuto způsobu bydlení.

Dávno minuly časy, kdy obce kolem metropole byly zastavěny dřevěnými chaloupkami nazývanými "dača". Známé rekreační vesnice jako Barvicha, Gorky, Žukovka, Malachovka či Peredělkino se již koncem minulého století začaly zastavovat vilami z červených cihel, jež ohromovaly svou velikostí a nevkusem. V posledních letech k nim přibývají zcela nové obce, v nichž stojí skutečné paláce a které pohrdají dokonce ruskými názvy. Dnešní moskevští "dáčnici" bydli v Chelsea, Sherwoodu či Beneluxu a od "neelitních" obyvatel je ohrazuje vysoká zeď, závory a ochranka se samopaly.

"Když si koupíte Chelsea, koupíte si budoucnost", hlásá reklamní slogan, který propaguje nemovitosti v Chelsea u Moskvy. Zdůrazňuje, že vesnice se nachází v "nejelitnější a ekologicky nejčistší oblasti". Leží asi 25 kilometrů západně od metropole a jezdí se do ní po Rubljovské silnici, kterou lemují další vesnice pro celebrity. Obec je obklopena lesem, patří k ní prý rozlehlé zušlechtěné pozemky, kaskádovitá jezera a důstojní sousedé. Má dokonalé bezpečnostní zajištění a vlastní infrastrukturu včetně obchodního centra, restaurací, fitness centra, lékárny, sauny a bazénů. Pozemky začínají rozlohou od 270 metrů čtverečních a nejlevnější dům přijde zhruba na milion dolarů.

Podle údajů korporace Inkom, která se zabývá obchodem s realitami, za loňský rok vzniklo v okolí Moskvy zhruba 120 nových obcí. Na trhu s těmito nemovitostmi začalo působit přes sto společností a očekává se, že jejich počet se letos zdvojnásobí. Zájem o venkovská sídla je obrovský a zákazníci jsou ochotní akceptovat stále rostoucí ceny. Jen za poslední rok ceny stouply zhruba dvojnásobně. Cena hotových domů v obcích vzdálených od Moskvy do třiceti kilometrů se pohybuje mnohdy na úrovni několika milionů dolarů.

Zatímco dříve bylo venkovské sídlo považováno jen za vhodný způsob investice a využívalo se pouze příležitostně, dnes se mnozí Moskvané do rezidencí na čerstvém vzduchu stěhují nastálo. Mnozí jsou ochotni dojíždět do Moskvy až stovku kilometrů. Podle ředitele agentury Russkij dom nědvižimosti Jurije Chlestakova se cení zejména prostředí a styl. Zájem je o cosi nevšedního.

Populární jsou tak například obce jako Volen či Soročany, kam jezdí lyžovat prezident Vladimir Putin. Ty jsou vzdálené od Moskvy asi 60 kilometrů. Byly v nich postaveny dokonce umělé hory, kterým se přezdívá "ruský Courchevelle" podle známého lyžařského střediska ve Francii. Pocit příslušnosti k elitě je tam prý zaručený. -čtk-