Za 670 milionů slovenských korun (asi 532 milionů Kč) prodala finanční skupina Istrokapitál 94,7 procenta akcií košické společnosti Inžinierske stavby nizozemské firmě Myria Assets, která zastupuje britského finančního investora BF Finance. Informoval o tom předseda představenstva Inženýrských staveb Miroslav Remeta.

Právní zástupce nového vlastníka Martin Keltoš uvedl, že nizozemská společnost má zájem ještě do termínu konání valné hromady 2. srpna navýšit svůj vlastnický podíl na 97 procent. Hodnota celé transakce by tak měla představovat asi 700 milionů korun.

Inženýrské stavby jsou jednou z nejvýznamnějších stavebních firem na Slovensku. Letos očekává vedení společnosti výkony kolem čtyř miliard korun, z čehož většina bude pocházet z dálničních staveb, na nichž se firma podílí. Podrobnější údaje o hospodaření firmy vedení neuvedlo s tím, že ještě neuzavřeli výsledky za první pololetí. Generální ředitel Jaroslav Jarábek nicméně řekl, že firma by měla ke konci roku vykázat lepší výsledky než za loňský rok.

Inženýrské stavby se podílejí na několika velkých stavbách dálniční infrastruktury po celém Slovensku, ale stavějí také v České republice. Ve spolupráci s firmou Viadom se podílejí i na obnově silnic v Maďarsku, kde získaly kontrakt v hodnotě zhruba osmi miliard forintů (téměř miliardy Kč).

Tato zakázka se týká výstavby dvou důležitých silničních úseků od Miškolce směrem ke slovenské hranici a od Miškolce po Debrecín. Dohromady jde o 133 kilometrů silnice. Stavbu spolufinancuje fond ISPA Evropské unie, s jehož pomocí chce maďarská vláda do roku 2008 zmodernizovat asi 1800 kilometrů hlavních silničních tahů. -čtk-