Američtí stavebníci pokládali v červnu základy nových obytných domů nejpomalejším tempem za více než rok. Počet zahájených staveb po květnové stagnaci nečekaně klesl o 8,5 procenta na roční tempo 1,80 milionu, oznámilo to ministerstvo obchodu USA.

Počet nově zahájených staveb jednogeneračních rodinných domů spadl o 9,5 procenta na 1,49 milionu, nejníže od loňského května. U obou údajů šlo o nejhlubší pokles od loňského února.

Klesl rovněž počet stavebních povolení, ukazatel budoucího vývoje na trhu bydlení. Po květnovém růstu na nový rekord, vyvolaný stále ještě nízkými sazbami u hypoték, se počet povolení snížil o 8,2 procenta na 1,92 milionu.

Ekonomové čekali podle agentury Reuters u celkového počtu zahájení staveb mírné zvýšení na 1,99 milionu z květnových revidovaných 1,97 milionu. U povolení se předpokládalo poněkud slabší roční tempo 2,02 milionu.

Úrokové sazby u hypoték na začátku letošního roku klesly k blízkosti historických minim pod šesti procenty. Zesilující hospodářské oživení a vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou je však již několik měsíců tlačí vzhůru. Na konci června Federální rezervní systém zvýšil základní úrokovou sazbu poprvé po čtyřech letech z téměř půlstoletého minima jednoho procenta a zahájil cyklus přitvrzování měnové politiky. -čtk-