Chomutovská radnice vyhlásí veřejnou soutěž na využití bývalých Vinohradských kasáren, jejichž bezúplatný převod na město připravuje armáda. I když už existují čtyři odlišné návrhy architektů, možnost vyjádřit se k budoucí podobě kasárenského areálu bude mít i široká veřejnost, řekla mluvčí městského úřadu Michaela Lehnertová.

"Přihlásit se může každý, podmínkou není odborná způsobilost tvůrců námětů. Radnice nepřipravuje ani žádná jiná omezení, například že by alespoň část areálu měla být vyhrazena pro bytovou výstavbu či obchodní centrum," uvedla Lehnertová.

Návrhy vyhodnotí komise rady města, autoři tří nejlepších námětů získají finanční odměnu 30.000, 20.000 a 10.000 korun. Město osloví v rámci soutěže i fakulty českých vysokých škol a zahraniční partnery.

O pronájem či odkup některých kasárenských budov se už městu přihlásili zájemci. "Chceme předejít případnému poškozování či ničení majetku, proto nejprve budovy pronajmeme podnikatelům. Ti by se měli postarat i o ostrahu areálu, kterou v současné době zajišťuje armáda," řekl už dříve chomutovský místostarosta Jan Řehák (ODS).

Radnice například zvažovala variantu využití areálu pro bydlení se startovacími byty pro mladé lidi nebo jeho přebudování na zázemí vysoké školy, kterou region s vysokou mírou nezaměstnanosti nutně potřebuje. -čtk-