Zisk švédské stavební skupiny Skanska AB se ve druhém čtvrtletí dále snížil zhruba o třetinu kvůli pokračující slabosti stavebních trhů v Evropě i USA. Na řadě trhů je však již patrné zlepšení, oznámila firma, jejíž dcera je největší stavební společností v České republice.

Zisk před zdaněním klesl na 1,1 miliardy švédských korun (3,7 miliardy Kč). Výsledek byl v souladu s očekáváním analytiků, dotázaných agenturou Reuters. Tržby společnosti klesly o sedm procent na 32,2 miliardy SEK.

Celkový objem zakázek však stoupl meziročně o pět procent na 33,5 miliardy SEK. "Pozorujeme nyní mírné zlepšování situace na trzích Skansky," uvedla firma ve sdělení s tím, že se to týká především skandinávských trhů. Americký stavební trh, který je pro firmu klíčový, zůstal slabý a zakázky zde klesají.

Vedle slabosti stavebních trhů tíží firmu náklady adaptace a ozdravování, včetně propouštění. Proti zisku druhého čtvrtletí Skanska odepsala 150 milionů SEK na restrukturalizaci americké divize Skanska Building.

Skanska reagovala na slabý trh v posledním roce snižováním nákladů na řadě významných trhů. V závěru loňského roku skupina oznámila propouštění v Norsku, Švédsku, Británii a Rusku s cílem ušetřit půl miliardy korun ročně.

Skanska je jednou z největších stavebních společností v Evropě. Působí ve více než 60 zemích a celosvětově zaměstnává přes 75.000 lidí. V Česku má dceřinou firmu Skanska CZ, která je největší firmou na domácím stavebním trhu. Mimo jiné vybudovala pražskou víceúčelovou halu Sazka Arena, dějiště letošního mistrovství světa v ledním hokeji. -čtk-