Čistý zisk francouzského výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain se v prvním pololetí zvýšil o 3,6 procenta. Oznámila to firma, která působí rovněž v České republice. Společnost současně zlepšila svoji prognózu pro celý letošní rok.

Čistý zisk stoupl na 487 milionů eur ze 470 milionů ve stejném období loňského roku. Zaostal ale za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 509 milionů eur. Provozní zisk vzrostl o 1,26 miliardy eur z předchozích 1,19 miliardy.

Společnost, která je největším výrobcem skla na světě, nyní očekává, že její provozní zisk bez zahrnutí kurzových změn a akvizice švédské firmy Dahl v celém letošním roce stoupne o sedm procent. V předchozí prognóze přitom počítala s nárůstem pouze o čtyři až pět procent.

Oživení zpracovatelské produkce a průmyslových investic ve Spojených státech vedlo ke zlepšení výkonů divize pro špičkové materiály, která vyrábí například krystaly používané pro hledání vody na Marsu a urychlení počítačových čipů, napsala agentura Reuters.

V České republice společnost vlastní výrobce technických tkanin Saint-Gobain Vertex z Litomyšle na Svitavsku. Vertex vyváží téměř 90 procent produkce do více než 50 zemí po celém světě a jeho hlavními trhy jsou Německo, Francie a Polsko. Podnik loni zaměstnával přes 1360 pracovníků. Jejich počet by měl v letošním roce stoupnout asi o 50 osob. -čtk-