Stavební výroba na Slovensku se v květnu meziročně téměř nezměnila. Proti loňskému květnu stavebnictví vzrostlo pouze o 0,1 procenta, zatímco ještě v dubnu stavební produkce meziročně stoupla o dvě procenta. V běžných cenách květnová stavební produkce stoupla na 8,12 miliardy korun z dubnových 7,25 miliardy Sk, informoval dnes statistický úřad.

Květnovou stavební výrobu podle úřadu ovlivnil hlavně meziroční růst produkce v nové výstavbě, modernizace a rekonstrukcích o 5,3 procenta a zároveň meziroční pokles objemu prací na opravách a údržbě o 12,4 procenta.

Od ledna do května stavební výroba meziročně vzrostla o 1,8 procenta. Z toho nová výstavba, modernizace a rekonstrukce stoupla o 4,2 procenta, stavební práce na opravách a údržbě se snížily o 5,6 procenta a stavební práce v zahraničí klesly o 4,2 procenta.

Stavební produkce zahrnuje výrobu, kterou podniky uskutečnily vlastními zaměstnanci a osobami pracujícími na dohodu na stavebních pracích. Kromě stavební produkce pro přímé investory údaje zahrnují také produkci pro vlastní investiční výstavbu a pro jiné dodavatele stavební produkce včetně výroby v zahraničí. -čtk-