Stavební výroba v České republice letos v květnu po mimořádném růstu v dubnu meziročně klesla o 2,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Je to po roce poprvé, od května loňského roku stavebnictví nepřetržitě rostlo.

V dubnu dokonce v souvislosti s květnovým zvýšením daně z přidané hodnoty o víc než 60 procent. Investoři v dubnu kvůli blížícímu se zvýšení DPH pobízeli stavebníky k intenzivnější výstavbě. Podle ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška se zvýšení DPH na dubnovém výsledku projevilo ze zhruba dvou třetin.

"Po dubnovém mimořádném růstu stavební výroby byl v květnu vykázán pokles objemu stavební výroby. Pokles se promítl diferencovaně v celé struktuře stavebních prací a ve všech velikostních skupinách stavebních firem. Podle modelového propočtu ČSÚ vycházejícího z vývoje zaměstnanosti, odpracovaných hodin a produktivity práce byla z dubnového růstu korigována přibližně jedna třetina," uvedl ČSÚ. Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, se v květnu zvýšil o 3,9 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda dosáhla 17.228 Kč a vzrostla meziročně o 2,3 procenta. Reálně ale o 0,4 procenta klesla. Průměrná hodinová mzda dosáhla 109 Kč a klesla o 2,6 procenta.

Stavební úřady v květnu 2004 vydaly 13.981 stavebních povolení, z toho 6889 pro nové stavby a 7092 pro změny dokončených staveb. Orientační hodnota staveb povolených v květnu dosáhla 24,7 miliardy Kč. V tom za nové stavby 16 miliard a za změny dokončených staveb 8,7 miliardy korun.

Stavební úřady povolily výstavbu 3296 bytů. Z toho novou výstavbou bude získáno 2618 bytů, což je o 595 povolených bytů více než v květnu 2003. Počet nových bytů získaných změnou dokončených staveb dosáhl 678. Orientační hodnota na jeden byt představovala v nové výstavbě 2,3 milionu Kč a při změně dokončené stavby 1,1 milionu korun.

Po vyloučení vlivu počtu pracovních dní - letošní květen měl o jeden pracovní den více - klesla stavební výroba proti květnu 2003 o 3,7 procenta, informoval dnes ČSÚ. -čtk-