Stavební výroba v České republice letos v červnu podle očekávání meziročně opět klesla. Po mimořádném růstu v dubnu to v červnu bylo o 2,9 procenta, oznámil Český statistický úřad. Hlavním důvodem poklesu je přesun fakturace stavebních prací v souvislosti s květnovou změnou DPH do předchozích měsíců. Po vyloučení vlivu počtu pracovních dnů kleslo stavebnictví v červnu o 4,1 procenta.

Za celé druhé čtvrtletí 2004 však stavebnictví navázalo na mimořádně vysoký růst z předchozího čtvrtletí, když stavební výroba meziročně vzrostla o 17,5 procenta při dvou odpracovaných dnech navíc.

"Po mimořádném (vykázaném) růstu stavební výroby v dubnu (před změnou DPH na stavební práce od 1. května 2004) byl v květnu i červnu podle očekávání vykázán pokles objemu stavební výroby. K poklesu došlo diferencovaně ve všech velikostních skupinách stavebních firem a v celé struktuře stavebních prací. Podle propočtu ČSÚ byl poklesem stavební výroby v květnu a červnu prakticky vyrovnán vykázaný mimořádný růst z dubna," uvedl ČSÚ. Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, se v červnu zvýšil o 4,4 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda činila 18.751 Kč a vzrostla meziročně o 8,4 procenta, reálně byla vyšší o 5,3 procenta. Průměrná hodinová mzda činila 115 korun. Nejvíce si vydělali lidé ve velkých firmách.

Stavební úřady v červnu 2004 vydaly 14.761 stavebních povolení, orientační hodnota staveb povolených v červnu dosáhla 24,4 miliardy korun. Za druhé čtvrtletí vydaly 41.817 stavebních povolení s orientační hodnotou přes 78 miliard korun.

Povolily výstavbu 11.036 nových bytů, což je o 21 procent více než ve 2. čtvrtletí 2003. Jde především o novou výstavbu v bytových domech, část bytů vznikne ale také například z přestaveb kasáren či výrobních prostor. Stavět se bude zejména v okolí velkých měst a ve Středočeském kraji. Nejméně bytů vznikne v kraji Karlovarském. V poměru k počtu obyvatel se nejméně bytů postaví v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

V samotném červnu stavební úřady povolily výstavbu 4290 bytů, což je o 661 bytů více než v červnu 2003. Z toho novou výstavbou lidé získají 3407 bytů, orientační hodnota jednoho nového bytu představuje dva miliony korun. -čtk-