Skotský výrobce vestavěných koupelen a sprchových koutů RB Farquhar zahájil výrobu v Chomutově. Do výstavby výrobní haly investoval tři miliony liber (asi 142,5 milionu korun). Pozemek o rozloze 0,8 hektaru získal v areálu společnosti Restamo Holding. V novém závodě zaměstnává 70 lidí. Při postupném rozšíření výroby vznikne dalších až 80 pracovních míst, informoval generální ředitel firmy Michael Shand.

RB Farquhar dodává koupelny a sprchové kouty pro světové řetězce hotelů, například Holiday Inn, Radisson SAS či Travelodge, ale i do rodinných domů nebo studentských kolejí. Pro expanzi do České republiky se firma podle Shanda rozhodla kvůli vysokým nákladům na dopravu výrobků z Velké Británie na evropské trhy.

Chomutov si na nezájem zahraničních investorů nemůže stěžovat. O pozemky v plně obsazené 24hektarové průmyslové zóně Severní pole se podělilo sedm velkých zahraničních společností a několik menších domácích firem. Do přípravy zóny město investovalo 52 milionů korun, z toho 11 milionů poskytl stát. Po zahájení výroby všech investorů by v zóně mělo najít práci na 2500 lidí.

Firmy zahájily loni v září výstavbu inženýrských sítí a obslužných komunikací na území již druhé rozvojové plochy v Chomutově, v zóně Nové Spořice. Na její přípravu město vyčlenilo v první etapě 30 milionů korun. Výrobní halu v zóně už začal stavět americký producent kapalin pro automobilový průmysl Eaton, jenž od města odkoupil pětihektarový pozemek.

Záměr umístit výrobní halu v zóně Nové Spořice oznámila i a.s. Czech Venti, která chce postavit na Chomutovsku v oblasti Krušných hor 180 větrných elektráren. V chomutovském závodě se budou montovat ocelové tubusy věží elektráren. Při investici 108 milionů korun firma zaměstná až 70 lidí. -čtk-