Největší stavební firma na českém trhu Skanska CZ zvýšila v prvním pololetí provozní zisk meziročně o šest procent na 757 milionů korun. Tržby činily 11,9 miliardy korun. Informoval o tom vedoucí vnějších vztahů Skanska CZ Ondřej Šuch. Na růstu se podílely zejména divize technologie, betonové konstrukce a dopravní stavitelství.

"V tomto období jsme úspěšně dokončili některé významné projekty, například stavbu Sazka Areny či kompletní modernizaci úseku železničního koridoru Bubeneč-Kralupy," uvedl generální ředitel firmy Zdeněk Burda.

Mezi nejvýznamnější nově získané zakázky patří kontrakt na další úsek trasy C pražského metra, výstavba obchodního centra Chodov nebo rekonstrukce pražského železničního uzlu. Skanska je také vedoucím členem konsorcia, které bude modernizovat jednu z klíčových železničních spojnic na Slovensku z Bratislavy do Trnavy.

"V současné době máme do budoucna smluvně zajištěny zakázky v hodnotě 40 miliard korun, což je o 51 procent více, než tomu bylo na konci roku 2003," poznamenal finanční ředitel Miroslav Tvrdý.

Nejvýznamnějšími stavbami, na kterých firma nyní pracuje, jsou nový úsek dálnice D1 Vyškov-Mořice, projekt a výstavba administrativní budovy ČSOB nebo úsek dálnice D2 Lamačská cesta - Staré grunty včetně nového tunelu Sitina v Bratislavě.

Skanska CZ působí v České republice a na Slovensku. Loni v průměru zaměstnávala 6435 lidí, což je o 78 lidí méně než v roce 2002. Mezi priority v nejbližším období patří posílení aktivit na Slovensku, důraz na životní prostředí a další rozvíjení bytové výstavby.

Skanska CZ patří do švédské stavební skupiny Skanska AB, jejíž hrubý zisk se ve druhém čtvrtletí dále snížil zhruba o třetinu na 1,1 miliardy švédských korun (3,7 miliardy Kč). Tržby skupiny klesly o sedm procent na 32,2 miliardy SEK. Je to údajně důsledek pokračující slabosti stavebních trhů v Evropě i USA.

Skupina Skanska je jednou z největších stavebních společností v Evropě. Působí ve více než 60 zemích a celosvětově zaměstnává přes 75.000 lidí. -čtk-