Francouzský konglomerát Bouygues, jehož aktivity sahají od stavebnictví po média a telekomunikace, téměř zdvojnásobil v prvním pololetí zisk díky dobrým výsledkům divize pro mobilní telefony a oživení ve stavební divizi. Firma oznámila, že její čistý zisk stoupl o 92 procent na 249 milionů eur ze 130 milionů před rokem.

Provozní zisk vzrostl o 38 procent na 721 milionů eur, takže překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 691 milionů. Divize Bouygues Telecom, jež je třetím největším mobilním operátorem ve Francii, zvýšila provozní zisk o 36 procent na 271 milionů eur.

Firma Bouygues vlastní rovněž 41 procent nejsledovanějšího francouzského televizního kanálu TF1. Firma je jedním z několika francouzských rodinných průmyslových konglomerátů, jež vstoupily do médií a telekomunikací, aby si našly silnější zdroje růstu.

Společnost potvrdila, že hodlá v lednu vyplatit mimořádnou dividendu pět eur na akcii. Předseda firmy Martin Bouygues a jeho bratr Olivier, jenž vlastní 14 procent firmy, by měli díky této výplatě, která patří mezi největší ve francouzské podnikové historii, získat zhruba 240 milionů eur. -čtk-