Stavební výroba na Slovensku v červenci meziročně vzrostla o 0,1 procenta, zatímco v červnu zaznamenala 2,4procentní nárůst. V běžných cenách červencová stavební produkce stoupla na 9,01 miliardy korun z červnových 8,72 miliardy Sk, informoval statistický úřad.

Červencovou stavební výrobu ovlivnil podle úřadu hlavně meziroční růst produkce v nové výstavbě, modernizaci a rekonstrukcích o 5,5 procenta a zároveň meziroční pokles prací na opravách a údržbě o 13 procent. Práce v zahraničí klesly o 13,9 procenta.

Od ledna do července stavební výroba meziročně vzrostla o 1,8 procenta. Z toho nová výstavba, modernizace a rekonstrukce stoupla o 5,2 procenta, stavební práce na opravách a údržbě se snížily o 7,5 procenta a stavební práce v zahraničí klesly o 8,5 procenta.

Stavební produkce zahrnuje výrobu, kterou podniky uskutečnily vlastními zaměstnanci a osobami pracujícími na dohodu na stavebních pracích. Kromě stavební produkce pro přímé investory údaje zahrnují také produkci pro vlastní investiční výstavbu a pro jiné dodavatele stavební produkce, včetně výroby v zahraničí. -čtk-