Developerská společnost Eube zahájila v Hradci Králové v lokalitě Terronic výstavbu 66 bytů pro prodej do osobního vlastnictví. Hradecká radnice výstavbu podpořila 18 miliony korun na vybudování infrastruktury. Do konce letošního roku chce Eube v lokalitě začít s výstavbou dalších 92 bytů. Řekl generální ředitel společnosti Eube Allan Jírek.

Eube se bude v Hradci Králové při prodeji bytů potýkat s konkurenčními nabídkami jiných developerů. Největší projekt výstavby bytů chystá na městských pozemcích v lokalitě Plachta společnost IPB Real, která tam postupně do roku 2007 plánuje postavit přes 400 bytů.

"Určitě nebude jednoduché byty prodávat a nestane se, že před hrubou stavbou budeme mít vyprodáno ze 100 procent," řekl Jírek s tím, že zatím jeho společnost získala přes 20 klientů. Podle něj je běžné, že před kolaudací mají developeři prodáno kolem 40 procent bytů a zbytek rozprodají později.

Podle hradeckého primátora Oldřicha Vlasáka se rozběhnutím více projektů může poptávka zbrzdit a lidé budou více vybírat a čekat, zda někdo nezlevní. "Bude záležet na tom, co firma nabídne a jak rychle byty postaví," řekl Vlasák. Poptávka po bytech i ceny jsou přitom v Hradci Králové jedny z nejvyšších v republice. Podle realitních odborníků nyní v Hradci Králové chybí asi 1000 bytů.

Zhruba 250 bytů by mělo pod vedením firmy Fato vzniknout v lokalitě Podzámčí. I výstavbu v této lokalitě hodlá město podpořit výstavbou infrastruktury. Přibližně 150 bytů by podle primátora mohlo také vzniknout v bývalém objektu mlékárny v centru města. Samotná Eube má v plánu, pokud se jí podaří vykoupit pozemky, výstavbu dalších asi 150 bytů. -čtk-