Stavební výroba v České republice letos v červenci podle očekávání meziročně opět vzrostla. Po mimořádném předchozím dvouměsíčním poklesu způsobeném květnovým zvýšením daně z přidané hodnoty činil nárůst stavební výroby (ve stálých cenách) 0,3 procenta, sdělil Český statistický úřad.

Po vyloučení vlivu počtu pracovních dní (letošní červenec měl o tři pracovní dny méně než v roce 2003) vzrostla stavební výroba o 3,9 procenta.

Vzrostl i počet zaměstnanců ve větších stavebních firmách, a to o 3,8 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda dosáhla 18.495 Kč a byla meziročně o 3,6 procenta vyšší, reálně se zvýšila o 0,4 procenta. Průměrná hodinová mzda dosáhla 128 Kč a vzrostla o 12,5 procenta. Stavební úřady v červenci 2004 vydaly 13.012 stavebních povolení, z toho necelou polovinu pro nové stavby a 6628 pro změny dokončených staveb. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 25,5 miliardy korun.

Povolené nové stavby mají orientační hodnotu 17,5 miliardy korun, zbytek připadá na změny dokončených staveb.

Stavební úřady povolily výstavbu 2984 bytů, což je o 724 bytů méně než v červenci 2003. Jde především o novou výstavbu v bytových domech, zbývající vzniknou přestavbami. Orientační hodnota jednoho bytu v nové výstavbě je 2,4 milionu Kč. Byt, který vznikne přestavbou, má hodnotu poloviční.

ČSÚ poznamenává, že údaje o stavebních povoleních rovněž ovlivnil letošní červencový nižší počet pracovních dnů. -čtk-