Francouzská společnost Lafarge, která je největším producentem cementu na světě, více než zdvojnásobila v prvním pololetí čistý zisk díky vyšší poptávce po stavebních materiálech v Severní Americe i Evropě. Oznámila to firma, jež působí rovněž v České republice, a současně zvýšila odhad zisku pro celý letošní rok.

Čistý zisk v pololetí stoupl na 376 milionů eur ze 148 milionů před rokem. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 234 milionů eur. Provozní zisk se zvýšil na 876 milionů z předchozích 670 milionů eur. Společnost nyní předpokládá, že v celém letošním roce její provozní zisk bez zahrnutí kurzových výkyvů vzroste o více než deset procent.

"Tyto výsledky jasně překonávají očekávání," uvedl analytik Louis Prieto ze společnosti ING. Konkurenční společnosti, například druhý největší světový producent cementu Holcim, již dříve vykázaly silný nárůst zisků v prvním pololetí a zlepšily celoroční prognózy. Hospodářské oživení v Evropě totiž podpořilo poptávku po stavebních materiálech.

K dobrým výsledkům firmy Lafarge přispěly vyšší ceny sádry v USA a vyšší ceny cementu na některých klíčových evropských a asijských trzích. Společnost, jež působí v 75 zemích, očekává, že stavební aktivita zůstane na většině jejích trhů na dobré úrovni rovněž ve druhém pololetí. Počítá také s dalším nárůstem cen cementu v USA a Německu, napsala agentura Reuters.

Firma Lafarge vlastní v České republice čížkovickou cementárnu Lafarge Cement, která zaměstnává asi 200 lidí. Zisk Lafarge Cement se v prvním pololetí kvůli cenové válce v Německu, kam společnost vyváží zhruba 40 procent produkce, propadl na 1,17 milionu z předchozích 62 milionů korun. -čtk-