Vlastníkem 51 procent akcií slovenské společnosti Váhostav - Tunely a špeciálne zakladania (TSZ) Žilina se v uplynulých dnech stala švýcarská firma Marti Tunnelbau. "Silného partnera jsme hledali už delší dobu," řekl k transakci generální ředitel žilinské firmy Gustav Schnierer. Výši kontraktu ale neuvedl.

Firma, která patří k největším tunelářským společnostem na Slovensku realizuje v současnosti zhruba polovinu zakázek v zahraničí, zejména v Německu.

"Po pololetní pauze začínáme s pracemi také v České republice, kde bychom měli realizovat stavbu železničního tunelu v Chomutově," uvedl ředitel. Váhostav - TSZ před časem pracoval například na stavbách trasy C pražského metra a tunelu Dölzschen na dálnici z Drážďan do Prahy.

Firma, která vznikla v srpnu 2001 vyčleněním části kapacit ze společnosti Váhostav-SK utržila loni téměř 657 milionů slovenských korun a vykázala zisk 3,4 milionu Sk. Dnes zaměstnává skoro 500 lidí.

V současnosti je už značná část významných slovenských stavebních společností v zahraničních rukou. K nejvýznamnějším transakcím posledního období patřila akvizice druhé největší slovenské firmy Zipp rakouským koncernem Strabag a Banských staveb Prievidza společností Skanska. Francouzský Colas získal téměř 95procentní balík akcií společnosti Inžinierske stavby Košice. -čtk-