Nadnárodní realitní fond ING Property Fund Central Europe bude v následujících letech investovat v České republice, Polsku a Maďarsku 400 milionů eur (zhruba 12,5 miliardy korun) do kancelářských a maloobchodních realitních projektů. Fond, který byl založen letos v dubnu, již v ČR investoval prvních 100 milionů eur do nákupu obchodních center v Liberci a Plzni.

Výkonný ředitel společnosti ING Real Estate Investment Management Central Europe Peter Davies řekl, že zhruba polovina z plánovaných investic do obchodních center a kancelářských prostor by měla připadnout na sousední Polsko. O zbytek se podělí Česká republika a Maďarsko. O vstupu na sousední Slovensko fond podle něj zatím neuvažuje.

"Předpokládáme, že investice půjdou rovným dílem do oblasti maloobchodu a kancelářských prostor. Bude samozřejmě záležet na nabídkách, ze kterých si budeme vybírat," uvedl Davies. Podotkl, že jako výhodnější se nyní kvůli rostoucím prodejům jeví investice do maloobchodních projektů.

ING Property Fund Central Europe nyní vlastní osm nemovitostí, přičemž jeho vedení plánuje zvýšit jejich počet na 12. Do portfolia fondu patří v ČR kromě dvojice obchodních center také například nemovitosti Tančící dům či Zlatý Anděl v Praze.

Cílem neveřejného fondu, který spravuje aktiva v hodnotě 600 milionů eur (téměř 20 miliard korun), je zajistit institucionálním investorům do 12 let 13,5procentní návratnost. Akvizice obchodních center v Plzni a Liberci vychází ze strategie zaměřené na zvyšování příjmů investicemi v kancelářských a maloobchodních realitních projektech na trzích v Polsku, Maďarsku a Česku.

ING Real Estate je mezinárodní realitní společnost, součást světové finanční instituce ING Group, která podniká v oboru investičního managementu, developmentu a financování. Řadí se mezi tři největší světové společnosti obchodující s realitami.

Skupina ING působí v 60 zemích a má přes 115.000 zaměstnanců. Z hlediska tržní kapitalizace je jednou z největších finančních institucí v Evropě. V Česku působí od roku 1991. -čtk-