Občanská demokratická strana předloží v Poslanecké sněmovně zákon, který bude zakazovat stavebním spořitelnám měnit během spoření podmínky smluv. Uvedl v rozhovoru na BBC předseda poslaneckého klubu strany Vlastimil Tlustý s tím, že návrh reaguje na nedávné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad potrestal stavební spořitelny téměř půlmiliardovou pokutou za kartelovou dohodu o zvyšování poplatků. Většina stavebních spořitelen po loňském enormním zájmu lidí o nové smlouvy na začátku roku zvýšila poplatky za vedení účtu. Lidé se staršími smlouvami, a tím i vyšším úročením vkladů, musejí navíc platit zvláštní poplatek za úrokové zvýhodnění.

"Když uzavřete smlouvu a v ní máte nějaké poplatky a pravidla hry, aby vám nemohli dopisem vaši partneři sdělit, že už je to jinak a ty podmínky zhoršit," vysvětlil Tlustý záměr zákona. Šetření ÚOHS podle něj naznačuje, že nyní část státní podpory v konečném důsledku neslouží pojištěncům, ale přes zvýšené poplatky pojišťovnám.

Všechny spořitelny nařčení z kartelové dohody odmítají a proti rozhodnutí antimonopolního úřadu se odvolaly. Odvolání posuzuje předseda úřadu Josef Bednář. Ten podle informací z tisku nadále trvá na tom, aby spořitelny poplatky snížily, podle jeho názoru však do nich mohou promítnout inflaci nebo změny na trhu.

Ministerstvo financí také do budoucna uvažuje o změně zákona, která by nespokojeným zákazníkům umožnila přechod k jiné stavební spořitelně, aniž by přišli o státní podporu. -čtk-