Počet zahajovaných staveb ve Spojených státech v srpnu pokračoval v růstu, ačkoliv trh počítal s opačným vývojem. Počet zahajovaných staveb se proti červenci zvýšil o 0,6 procenta, sdělilo ministerstvo obchodu. Srpnový růst přesto znamená výrazné zpomalení tempa.

Američané stále využívají relativně levných hypoték, protože základní úrokové sazby se drží velmi nízko. Počítá se ale s jejich dalším růstem, což nutí řadu lidí k rozhodnutí investovat do nového bydlení právě teď. Počet zahajovaných staveb se tak dostal na nejvyšší úroveň od letošního března.

Počet zahajovaných staveb vzrostl v přepočtu na celý rok na dva miliony z červencových 1,98 milionu. V červenci růst činil 9,4 procenta, což byla částečně reakce na prudký červnový pokles o 8,2 procenta.

Zcela jiná situace je ale u stavebních povolení. Jejich počet se v srpnu snížil o 5,5 procenta z červencového růstu o 6,2 procenta. Už v červnu se ale jejich počet snížil o 7,2 procenta. V přepočtu na celý rok bylo v srpnu vydáno 1,95 milionu povolení proti 2,07 milionu v červenci.

Výstavba rodinných domů pokračovala v srpnu tempem 1,67 milionu, což je opět přepočet na celý rok. To znamená, že pokud by tempo bylo po celý rok neměnné, postavilo by se 1,67 milionu domů. To je nejsilnější růst od loňského listopadu, uvedla agentura Reuters.

Nejčilejší aktivita ve výstavbě domů je na severovýchodě, kde se staví nejrychlejším tempem za posledních 14 let. Jen na západě USA se počet zahajovaných staveb v srpnu snížil. -čtk-