Libereckou společnost Tarmac Severokámen převezme majoritní vlastník, kterým je s více než 96 procenty akcií společnost Tarmac CZ. Rozhodli o tom akcionáři na mimořádné valné hromadě v Liberci. "Tarmac Severokámen bez likvidace zanikne, majetek, pohledávky, závazky i zaměstnance převezme firma Tarmac CZ," řekl právní zástupce firmy Emil Holub. Minoritní akcionáři podle něho dostanou vypořádání stanovené na základě znaleckého posudku, a to 1798 korun za akcii.

Tarmac Severokámen patří k největším dodavatelům drceného a těženého kameniva v České republice. Díky oživení v silničním stavitelství vzrostly loni jeho tržby o více než 15 procent na 558,74 milionu korun a firma hospodařila s více než 60milionovým ziskem. Většinu prostředků společnost investuje do modernizace. Tarmac Severokámen provozuje 14 kamenolomů a šest pískoven. Firma se základním kapitálem 564,51 milionu korun zaměstnává zhruba 180 pracovníků.

K převzetí by podle Holuba mělo dojít zpětně od 1. ledna letošního roku. Podobný osud přitom čeká i společnost Západokámen Plzeň. Největší těžební podnik a prodejce kameniva na západě Čech převzal britský holding Tarmac letos v únoru. Firma provozuje osm kamenolomů a zaměstnává také kolem 180 pracovníků. "O převzetí této firmy společností Tarmac CZ bude jednat mimořádná valná hromada v pondělí 27. září," řekl Holub.

Spojení by mělo zefektivnit řízení podniku a přispět ke snížení nákladů. Už v listopadu by podle Holuba měla na českém trhu působit jediná firma Tarmac CZ, která bude mít dvě pobočky - na severu a západě Čech. Celkem by měla společnost zaměstnávat kolem 360 pracovníků. Sídlo společnosti Tarmac CZ se přesune z Prahy do Liberce a v jejím čele by měl podle předběžných informací stát současný generální ředitel Tarmac Severokámen Vladimír Herman. -čtk-