1. Marina Bay Sands Resort

Nejdražší budova samostatně stojícího kasina na světě se nachází v Asii, konkrétně v Singapuru. Celý projekt oficiálně otevřený v roce 2010 přišel na 8 miliard dolarů. Kromě kasina v něm můžete najít luxusní hotel s 2 561 pokoji, obří konferenční a výstavní centrum, obchodní dům, muzeum, dvě divadla, sedm vynikajících restaurací i lední stadion. Tři vysoké věže, které mají připomínat balíčky karet, slouží jako hotely. Přízeň v průměru 25 tisíc návštěvníků denně přitahují také okolní zahrady, kde je na ploše o rozloze třech fotbalových hřišť zasazeno 250 stromů a 650 dalších rostlin.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Emirates Palace

Tento luxusní hotel se nachází v Abu Dhabi, tedy ve Spojených arabských emirátech, které se díky velkým zásobám ropy staly jedním z nejbohatších států světa. Není divu, že právě na tomto místě můžeme najít i Emirates Palace, jehož stavba vyšla na 3,9 miliardy GBP (v přepočtu tedy přibližně 114,66 miliard korun). Hotel je výjimečný i svou rozlohou, která činí 850 tisíc čtverečních metrů. Navíc nabízí podzemní garážové stání pro dva a půl tisíce vozů a vlastní i soukromý přístav a přistávací plochu pro helikoptéru. V rámci stavby došlo také ke kultivaci nádherných zahrad a zřízení několika hřišť včetně dvou bazénů pro sportovní vyžití.

3. Taipei 101

Jedná se o jeden z nejvyšších mrakodrapů světa, který slouží jako světové finanční centrum. Ačkoliv tuto budovu o výškové prvenství připravil dubajský mrakodrap Burj Khalifa, stále se svými 101 nadzemními patry výrazně převyšuje ostatní tchajwanské stavby. Krom toho, že se Taipei 101 řadí mezi finančně nejnákladnější stavby na světě (stavba přesáhla částku 1,8 miliardy dolarů, tj. 34,2 miliardy korun), může se pyšnit také výškou přes půl kilometru a nejrychlejším výtahem (který ujede 17 metrů za vteřinu).