Pardubická radnice chce zrušit padesátitisícové dotace, kterými od roku 2002 podporuje výstavbu nových bytů. Rada doporučí zastupitelům, aby město od dubna žádosti o tyto dotace nepřijímalo. Stavebníci, kteří o podporu požádají do konce března, peníze ještě dostanou. Řekl náměstek pardubického primátora Jiří Razskazov.

"Touto padesátitisícovou dotací jsme chtěli podpořit výstavbu bytů. Nyní se bytová výstavba už rozjela. Navíc do fondu bydlení, z něhož jsme tyto dary vypláceli, plyne stále méně peněz," řekl Razskazov.

Pardubice podle něj budou v následujících letech spíše než individuální stavebníky podporovat například rozvoj inženýrských sítí či výkup pozemků v lokalitách určených pro bytovou výstavbu.

Během tří let požádalo pardubickou radnici o dotaci 217 individuálních stavebníků. Město podle Razskazova zatím vyplatilo majitelům 70 nových bytů celkem 3,5 milionu korun. Dalších 7,35 milionu korun vyplatí dalším 147 žadatelům po kolaudaci bytů.

"Mimo to evidujeme ještě 26 dosud neschválených žádostí, na něž bude třeba 1,3 milionu korun. To zřejmě není konečné číslo, neboť lidé mohou o tento dar požádat do konce března," dodal náměstek.

O dotaci mohou žádat lidé, kteří již mají stavební povolení na výstavbu nového bytu nebo přestavbu nebytového prostoru. Město jim ji vyplatí po dokončení bytu a jeho kolaudaci. -čtk-