Radnice Prahy 1 chystá opravu Malostranské besedy na Malostranském náměstí. Do budovy by se měla vrátit pobočka městské knihovny, v podkroví se uvažuje o výstavbě menší galerie. Rekonstrukce historické budovy má začít ve druhé polovině roku, skončí v roce 2006. Náklady se odhadují na 30 milionů korun, řekl místostarosta Petr Burgr (KDU-ČSL).

"Malostranská beseda by měla být díky této rekonstrukci přebudována na moderní kulturní centrum, které bude sloužit všem generacím," uvedl místostarosta. V budově také přibude výtah, opraveny budou rozvody inženýrských sítí, vzduchotechnika a hygienické zázemí. Opravy však na čas omezí provoz hudební scény, která působí v prvním patře budovy.

Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ním představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi. Událost připomíná bronzová deska.

Současný vzhled budova získala počátkem 19. století, kdy byly odstraněny štíty a věže k Malostranskému náměstí. Fasáda do Letenské ulice zůstala v původní podobě. -čtk-