Realitní činnost má v České republice registrováno kolem 40.000 subjektů, z toho větších kanceláří je asi 1000 až 1500. Řekl to prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. Běžně se stává, že jednu nemovitost nabízí více kanceláří. Neexistuje však zákon, který by tuto oblast upravoval.

Zejména v Praze jsou takové nabídky běžné. "Dokonce počet zprostředkovatelů, kteří nabízí nemovitost, aniž by o tom prodávající věděl, roste," řekl Novotný. Trh se tím stává nepřehledný. Jinak než výchovou subjektů se ale podle něj situace kvůli absenci zákona řešit nedá.

Nabídka nemovitosti více kancelářemi ovlivňuje prodejní cenu i dobu prodeje. "Jedna nemovitost je nabízena i deseti různými kancelářemi za deset různých cen. Stává se zprofanovanou a svému vlastníkovi přináší pouze ztráty," uvedl majitel realitní kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer. Cena se podle něj tímto způsobem sníží až o deset procent a v průměru o šest týdnů se natahuje doba prodeje.

Mnoho kanceláří nabízí podle Wimmera nemovitost pod cenou dojednanou s prodávajícím. Kupující si pak z několika inzerátů na tutéž nemovitost vybere ten nejlevnější. "Dané kanceláře pak přesvědčí majitele, že za vyšší cenu prodat nejde," dodal Wimmer.

Před pěti až sedmi lety se přes exkluzivní smlouvy podle Wimmera uskutečňovalo až 80 procent obchodů. "Dnes je to jen 20 procent," dodal majitel Palladium Reality a zakladatel serveru Reality On-line, ze kterého vznikla služba Seznam Reality.

Navzdory současnému zaplnění trhu podle Novotného stále existuje prostor pro vznik nových kanceláří. "Otázka je, jak se nový subjekt prosadí," dodal prezident realitní asociace. Také podle Wimmera je na trhu pro další firmy místo. Pokud ale nebudou dána pravidla fungování, rozšíří se tím jen řada spekulantů. "Začít v dnešní době je nesmírně obtížné a finančně náročné, byť fámy o rychlém a snadném zbohatnutí stále kolují," dodal Wimmer.

Při koupi nebo pronájmu nemovitosti přes realitní kancelář zaplatí zájemce provizi ve výši několika procent. "Provize by neměla přesáhnout deset procent," řekl Novotný. U bytu je výše provize podle Wimmera obvykle tři až sedm procent, u dalších nemovitostí okolo dvou až pěti procent. Při koupi bytu za milion korun tak dá kupující realitní kanceláři v průměru 30 až 70.000 Kč.

Loni kvůli ekonomickým problémům zkrachovala jedna z největších realitních kanceláří v tuzemsku, společnost RK Centa. Celková výše pohledávek i počet věřitelů se nyní zjišťuje. Kvůli ekonomickým problémům mohlo zaniknout více kanceláří, zřejmě žádná však podle Novotného neskončila v konkurzu.

Maxima Reality, která je podle svého vyjádření největší realitní kanceláří v republice, zveřejnila v souvislosti s konkurzem na Centu prohlášení, podle kterého jsou veškeré prostředky klientů uloženy na samostatných bankovních účtech a firma je nepoužívá k vlastní činnosti. V roce 2003 společnost utržila 114 milionů korun a provedla zakázky za 1,8 miliardy Kč.

Ceny starších bytů budou letos podle odborníků stagnovat, panelové byty zřejmě ještě zlevní. U nových bytů mohou ceny mírně růst, ale v horších lokalitách se zřejmě sníží. Cena pozemků stoupne prý do deseti procent. Růst budou pravděpodobně i ceny rodinných domků. Ceny pronájmů bytů se údajně příliš měnit nebudou, mohou v průměru mírně klesnout. -čtk-