Stavební výroba v listopadu meziročně vzrostla o 9,9 procenta, oznámil Český statistický úřad. Před závěrem roku tak stavebnictví opět nabralo dech. Listopadový růst byl nejvýraznější od loňského dubna, kdy stavebnictví vzrostlo o rekordních 62,4 procenta. V říjnu si stavebnictví polepšilo o 2,9 procenta.

K opětovnému růstu výroby přispěla stavba silnic a dálnic. Naproti tomu stavební práce na opravách a údržbě stavebních objektů v listopadu mírně klesly.

Za 11 měsíců loňského roku se stavební výroba meziročně zvýšila o 10,4 procenta. Za celý rok odborníci předpokládají meziroční zvýšení o deset až 11 procent. Vývoj ve stavebnictví loni ovlivnilo květnové zvýšení daně z přidané hodnoty. Investoři chtěli velkou část prací provést ještě před zvýšením, proto výroba v dubnu vzrostla rekordním tempem. Dopad změny podle statistiků odezněl v srpnu.

I v listopadu pokračoval pokles výstavby bytů. Úřady povolily zahájení stavby 3398 bytů, což bylo o 434 bytů méně než v listopadu 2003. Z povolených staveb vznikne 2746 nových bytů a 652 bytů bude přestavěno. Hodnota nově povolených bytů činí 7,5 miliardy korun, jeden nový byt tak vyjde na 2,5 milionu korun.

Celkem úřady v listopadu vydaly 13.501 stavebních povolení, na jejichž základě vzniknou stavby za 28,9 miliardy korun.

Stavební firmy v listopadu zaměstnávaly o 4,7 procenta více lidí než před rokem. Stavaři si v průměru vydělali 21.482 korun, což bylo o 7,6 procenta více než v listopadu 2003. Vzhledem k růstu cen si mohli za své výdělky koupit o 4,6 procenta více zboží než předloni. Produktivita práce na jednoho stavebního zaměstnance vzrostla o 4,9 procenta.

Stavební výroba se proti říjnu zvýšila podle očištěných údajů o 1,4 procenta. Proti listopadu 2003 byla podle stejných výpočtů o 6,9 procenta vyšší. -čtk-