Téměř o 30 procent vzrostly do konce loňského září tržby stavebních firem s více než 20 zaměstnanci v Libereckém kraji. Větší meziroční nárůst stavebních prací přitom žádný z krajů v zemi nezaznamenal. Za zvýšením stavebních zakázek zejména v prvních měsících loňského roku bylo podle stavebních firem květnové zvýšení DPH. Především obce a města se kvůli tomu snažily práce na jaře co nejvíce urychlit.

Podle informací Českého statistického úřadu v Liberci uskutečnilo 80 stavebních firem v Libereckém kraji za prvních devět měsíců roku zakázky za 5,655 miliardy korun. Nejvíce se tradičně stavělo na Liberecku, kde se do září odvedly práce za 3,718 miliardy Kč, což představuje dvě třetiny stavebních prací. K největším akcím patří rekonstrukce a dostavba Městského stadionu v Liberci, jehož součástí je také nová víceúčelová sportovní hala. Celý projekt má přijít na 794 milionů korun.

Naopak nejméně se v rámci Libereckého kraje staví na Semilsku, kde objem stavebních prací dosáhl do konce září jen 289,126 milionu korun. I na Semilsku ale nastalo v oblasti stavebnictví oživení, a tržby tamních stavebních firem vzrostly meziročně o více než pětinu.

Růst stavební výroby s sebou přinesl i zvýšení počtu zaměstnanců v tomto odvětví. V 80 velkých stavebních firmách pracovalo na konci třetího čtvrtletí bezmála 4000 lidí, což bylo o 3,6 procenta více než před rokem. I přes přírůstek pracovníků se o více než desetinu zvýšila produktivita práce.

S růstem zakázek se zvyšovaly také průměrné mzdy. Zaměstnanci stavebních firem pobírali na konci září v průměru 15.883 korun měsíčně, což je jen nepatrně nad krajským průměrem, který ve stejné době činil 15.769 korun. Nejlépe platí své dělníky firmy na Liberecku, kde si stavbaři vydělávali v průměru 17.153 korun. Naopak nejhůře platí stavební firmy na Jablonecku - 13.569 korun. -čtk-