Z centra Jáchymova zmizí v následujících měsících trolejbusová trakce, kterou využívala ostrovská Škoda pro zkušební jízdy. Radnice na to chce navázat zpracováním studie budoucí podoby horní části města, uvedl jáchymovský místostarosta Michael Kuneš.

Podle Kuneše město už v polovině loňského roku vypovědělo Škodě Ostrov smlouvu s tím, že do května letošního roku by trakce měla z města zcela zmizet. "Už se u nás stavily firmy, které budou troleje odstraňovat. Musíme ale ještě vyřešit, jak naložit s některými sloupy, na kterých je umístěno i veřejné osvětlení," řekl Kuneš, s tím, že troleje by měly zmizet včetně doprovodných staveb, například patek sloupů.

Radnice si zároveň chce nechat zhotovit studii horního náměstí. "Tento týden jedu do Prahy jednat na komoru architektů o zpracování studie náměstí. Chtěli bychom mít ještě letos alespoň nástřel toho, jak se bude podoba náměstí vyvíjet," řekl Kuneš.

Jednou z možností, jak ozvláštnit náměstí může být i odkrytý potok v jeho středu. "To není vtip. Vzhledem k tomu, že voda vyvěrá z šachet teplá, by ani nezamrzala," řekl Kuneš.

Ostudou jáchymovského náměstí jsou poničené domy. Většinou ale nejsou v majetku města. Zpracování studie náměstí by mohlo být impulzem i pro jejich majitele. -čtk-