Švýcarský výrobce cementu Holcim vede jednání o převzetí britské Aggregate Industries Plc. za 1,8 miliardy liber (2,56 miliardy eur). Informovaly o tom firmy ve společném prohlášení.

Holcim nabízí za každou akcii britské firmy 138 pencí v hotovosti a dvě pence jako prozatímní dividendu závislou na hloubkové kontrole.

Podle obchodníků na trhu banka Citigroup skupovala akcie Aggregate v zastoupení Holcimu a nabízela za ně 140 pencí za akcii. Na trhu je celkem 190 milionů akcií, což odpovídá podílu 14,7 procenta. Akcie Aggregate si dnes dopoledne připsaly 26 procent a obchodovaly se za 144 pencí. Akcie Holcimu však klesly o 1,5 procenta na 70,10 CHF, protože obchodníci pohlížejí na dohodu skepticky.

Holcim pohlíží po akvizicích již delší dobu. Chce tak ochránit svoji pozici druhého největšího výrobce cementu. Na trhu stavebních materiálů v poslední době dochází ke slučování firem. Mexický konkurent Cemex v září učinil nabídku na britskou RMC, aby si pojistil pozici třetího největšího výrobce cementu na světě. Jedničkou na trhu s cementem je francouzská firma Lafarge.

Holcim se soustředí hlavně na rozvíjející trhy a v Británii nemá žádné operace. Firma však upozornila, že výsledek jednání je stále nejistý, přestože představenstvo Aggregate oznámilo, že je připraveno nabídku doporučit.

Holcim vytvořil v prvních devíti měsících loňského roku čistý zisk 691 milionu švýcarských franků, tedy 447,06 milionu eur, při tržbách deset miliard franků. Zisk Aggregate před zdaněním a odpisy nehmotného jmění by se za celý loňský rok měl vyšplhat na 147,2 milionu liber, čili 209,7 milionu eur, napsala agentura Reuters.

Holcim, který je předním světovým výrobcem a dodavatelem nejen cementu, ale také betonu a kameniva, má zastoupení ve více než 70 zemích na všech kontinentech a 45.000 zaměstnanců. V ČR působí prostřednictvím firmy Holcim (Česko). -čtk-